Pretraživanje

Do sad pregledano

Broj pregleda članka : 287128

Prijavljivanje korisnikaPDF Štampa El. pošta


Uvek postoje nedoumice u smislu tumačenja aktuelnih propisa i zakona. Ukoliko ste zainteresovani da pokrenete diskusiju ili da se uključite u postojeću, a sve u cilju razjašnjavanja pojedinih tema i dvosmislenosti, koje se često pojavljuju u propisima, nudimo Vam ovaj jednostavan forum. Veoma smo zainteresovani da čujemo razna mišljenja i tumačenja i na taj način našoj zajednici omogućimo kvalitetniju uslugu.

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

STRUČNA PITANJA NA FORUMU PORTALA VAŠ RAČUNOVOĐA MOGU POSTAVLJATI SAMO VLASNICI SAMOSTALNIH RAČUNOVODSTVENIH AGENCIJA/ FIRMI, KOJI SU PRIJAVLJENI NA SISTEM, ODNOSNO KOJI SU ČLANOVI I KORISNICI USLUGA PORTALA.

Više informacija na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .


Vaša stručna pitanja/Vaši odgovori i komentari


 

Odabrana pitanja i odgovori :

150. Sonja Nedeljkovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Postovani

U pitanju je preduzetnik-vlasnik agencije koji se opredelio da isplaćuje ličnu zaradu kao zaposleni a ne po resenju, isplatio je i naknadu za troškove prevoza u javnom saobraćaju (za dolazak na posao i povratak sa posla) iako mu je obavljanje delatnosti u stanu gde i zivi za 2014.godinu i 2015.godinu. Za 2014. predat je BU sa uračunatim troškovim za prevoz i umanjena je dobit. U prosloj godini bruto dobit je iznosila 11.000,00 dinara.

Sta je ispravnije da se isplata tretira kao isplata medjudividende  (11000-dobit 2014-43344 ukupan iznos za 12 isplaćenih naknada = 32344 buduća dividenda -dobit 2015) ili na mesčno isplaćene   iznose 3.612x12 obračunati poreze i doprinose i isplatiti?

Ili postoji neka druga mogucnost
Unapred se zahvaljujem

 

Dragan, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Poštovana, u pitanju je PREDUZETNIK, a kod njih po prirodi stvari nema niti može biti dividende.

I još jedna BITNA STVAR, ta vrsta troškova se ne priznaje u poreskom bilansu.Poštovana, u pitanju je PREDUZETNIK, a kod njih po prirodi stvari nema niti može biti dividende.

Jedino ispravno je takve isplate knjižiti na kto 723.

Pozdrav,

Dragan Kecman dipl.ek.

Agencija RAČUNOVODSTVO

+381 11 71 77 804

+381 63 28 33 94


Dragica Tomic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Postovana,

smatram da je ispravnije da obracunate poreze i doprinose na licna primanja jer pretpostavljam da imate i dokumenat za isplatu troskova /crveni nalog ako je
gotovina ili imate u e-bankingu u polje svrha - uneto isplata troskova prevoza/.
Osim toga, sam iznos /3.612 dinara/ je po sebi prepoznatljiv da biste svakog meseca isplacivali tacno toliko na ime medjudividende.

Bice mi drago ako sam bar malo Vam priblizila resavanje dileme.
Puno uspeha u radu.
Dragica Tomic

Zaga Mucibabic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Draga koleginice, ja mislim da vlasnik agencije ima pravo na troskove prevoza , bez obzira sto je agencija na adresi stanovanja, zato sto vlasnik ima pravo na troskove odlaska do banke, odlaska do klijenata , druge obaveze po gradu koje su vezane za obavljanje delatnosti.Srdacan pozdrav.

149. Jelena Borovica Ivanovic

Poštovani, molim vas za malu pomoć. Uradili smo povrat robe ino partneru, roba je bila ocarinjena u Srbiji i plaćen je carinski pdv. Na koji način sada možemo da ostvarimo povrat pdv-a, tačnije kako to da iskažemo u poreskoj prijavi? Hvala unapred.

Zorka Trivunovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

PDV iskazujete u koloni 1005 placen PDV pri uvozu a robu ste vratili (bolje bi bilo prodali ) u inostranstvo a taj promet iskazujete u koloni 001-promet bez PDV sa pravom odbitka.I prilikom predaje PDV prijave stavite opciju 1 da zelite povracaj.

Agencija DIVA, Dragana Stankovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Morate imati izlaz povrat preko carine pa na osnovu toga za deo koji vraćate smanjuje te srazmerno iznos PDV u polju 008 i 108

 

148. Marica Pavkov, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Sta uraditi sa pozajmicom koju je firma DOO pozajmila preko Ugovora o zajmu, preduzetniku, a ovaj je nikada nije uspeo vratiti. Kako zakonski proknjiziti a da se ne ide u sudski postupak. Hvala.

Duo Konte, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Mora da postoji odluka na nivou firme da se odriče te pozajmice i da ga na osnovu te odluke proknjiži direktno na rashod, s obzirom da se od početka 2014 godine odricanje od pozajmice, tj poklon više ne oporezuju.

Fingroup, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli


Otpisati I kroz PB-1 POVECATI OSNOVICU ZA PLACANJE POREZA

S Poštovanjem
Obrenija  Gavrilov
Direktor

Fingroup d.o.o.
Preduzece za knjigovodstvo, finansije i konsalting
Bul.Zorana Djindjica 115/4
11070 N.Beograd

Tel:   011  3115 499
Mob: 064  6415 164
Fax : 011  2143 173         
email:  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Dragica Tomic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Postovana,
potrazivanja po osnovu zajma su kao i sva druga potrazivanja. Dakle, ukoliko niste uspeli naplatiti, ili ih uopste necete naplatiti, imate
konacan otpis potrazivanja ali Vam se ne priznaju u poreskom bilansu i oporezuju se sa 15% poreza na dobit.

Srdacan pozdrav,
Dragica Tomic

Goran Garic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Zavisi šta se želi uraditi. Knjiženje i namera da se potraživanje pokuša naplati sudskim putem ne moraju biti uvek istovetni. Ako je procena da se neće moći izvršiti naplata potraživanja za datu pozajmicu, nju treba ispraviti (049 ili 239 i 583 ili 585). Ali to još uvek ne znači da ne treba ići na naplatu sudskim putem. Pokretanje sudskog postupak je uvek stvar procene mogućeg ishoda, dužine trajanja i troškova postupka.

Za TREFF d.o.o.

G.Garić

Nada Mekic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli


KONTO SUMNJIVA I SPORNA POTRAZIVANJA

 

147. Jasna Masirevic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Ako pravno lice prodaje svoju nepokretnost koju je koristio u svrhu obavljanja poslovne delatnosti fizickom licu koje je vlasnik tog pravnog lica,  da li je taj promet oslobodjen pdv-a ako je kupac fizicko lice  bez obzira da li je vlasnik ili je zaposlen u tom pravnom licu. Da li je kod prometa poslovnog objekta je dovoljan Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti i faktura.

U slucaju da je ostvaren kapitalni dobitak-gubitak od prodaje nepokretnosti, da li se obrazac predaje zajedno sa poreskim bilansom i prijavom za tu godinu u kojoj je nastala prodaja poslovnog objekta.

Srdacan pozdrav i unapred hvala!

BIRO AURA, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Poštovani,
za odgovor na Vaše pitanje moram znati najpre da li se radi o nepokretnosti - objektu, nepokretnosti (objekat+zemljište) ili nepokretnost-objekat, a zemljište je nezavisni deo koji se prodaje i činjenicu da li se radi o prvom prometu.

Ukoliko se radi o drugom prometu na ukupnu vrednost objekta i zemljišta pod objektom, kao i drugog zemljišta koje ne služi korišćenju objekta (ukoliko ga ima prema listu nepokretnosti) obračunava se samo porez na prenos apsolutnih prava po stopi od 2,5% na procenjenu vrednost od strane Poreske uprave ukoliko je vrednost iz ugovora niža od tržišne vrednosti. Faktura se ne izdaje, već se knjiženja vrše na osnovu overenog Ugovora o kupoprodaji. Poreski obveznik podnosi poresku prijavu za utvrdjivanje ovog poreza.

Ukoliko se radi o prvom prometu gradjevinskog objekta sa zemljištem na kom leži objekat i zemljišta koji služi korišćenju objekta obračunava se na ukupnu vrednost PDV po stopi od 20%, faktura se sačinjava na osnovu Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti.

U drugom slučaju, kada se radi o prometu objekta sa zemljištem koje je u funkciji korišćenja objekta i istovremeno zemljišta koje nije u funkciji korišćenja objekta svaki od ova dva prometa se posebno oporezuje: prvi PDV-om, a drugi porezom na prenos apsolutnih prava.

Ove informacije su informativnog karatkera i za njih ne odgovaram ukoliko nastupi materijalna šteta kod onog lica koje postupi po njima.
Odgovori su dati u skladu sa saznanjima koje poseduje DOO "BIRO AURA" Jagodina iz dosadašnjeg poslovanja društva.

Pozdrav

Nada Mekic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Placaju se porez na prenos apsolutnih prava i   porez na kapitalnu dobia ukoliko bude iskazan izmedu prodajne cene i vrednosti nepokretnosti koja je sadrzana u poslovnim knjigama . 


Prijave se podnose za godinu u kojoj su poslovne promene i nastupile.

 

146. Ljiljana Stanković,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Nasa firma  posreduje u  direktnom  rexportu (by order)  robe iz Makedonije za Rusiju , da li smo u pravu ako mislimo da promet nije potrebno iskazivati u PDV prijavi? Preko kojih konta preporucujete knjizenje i na koji nacin?
Unapred zahvalni

Tanja Gajic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

U pravu ste , ovaj promet se ne iskazuje u pdv prijavi.

Za ovu vrstu knjizenja nisu u kontnom planu predvidjena konta pa je potrebno da otvorite i na 6  za prihode , i na 205 za ino kupca, i na 436 za ino dobavljaca. Evidentiranje robe vrsite na 136.

Tanja Gajic, Agencija Vana

 

Zvezdan Ilic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Potpuno ste u pravu. Promet robe van granica Republike Srbije uopste nije predmet oporezivanja PDV.

Knjizenje nije komplikovano, imate sve isto kao i kod bilo koje nabavke i prodaje, samo sto robu evidentirate na kontu ROBA U TRANZITU.

Srdacno,

Zvezdan Ilic, Icom team doo, www.tax.rs

 

AGENCIJA BIL-AN, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Poštovana,

U slučaju kada domaće lice - obveznik PDV vrši prometdobara koja je nabavio u inostranstvu i isporučuje ih iz jedne u drugu ( npr. iz makedonije u Rusiju), promet tih dobara se ne smatra predmetom oporezivanja PDV, bez obzira što se promet vrši
domaćem licu. Naime, s obzirom da se mestom prometa dobara smatra mersto u kojem se dobra nalaze u trenutku slanja ili prevoza do primaoca ili nekog trećeg lica po njegovom nalogu, mestom prometa dobara koja se isporučuju iz jedne
strane države u drugu smatra se inostranstvo ( u Vašem primeru Makedonija).U računu koji obveznik PDV izdaje za predmetni promet , navodi se napomena da PDV nije obračunat na osnovu odredbe člana 11. stav 1. tačka 1 Zakona.

BIL-AN AGENCIJA ZA KNJIG.USL.
Gordana Djordjević


FINGROUP, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Postovana,

Reeksport ne podleze PDV-u,evidentira se preko konta robe kao da je bio uvoz u SRbiju takodje I prilikom prodaje na isti nacin kao da nije bio reeksport I pravi se kontrolnik, odnosno evidencija posto je kontrolnik ukinut ,

Uvoza I izvoza.

S Poštovanjem
Obrenija  Gavrilov
Direktor

Fingroup d.o.o.
Preduzece za knjigovodstvo, finansije i konsalting
Bul.Zorana Djindjica 115/4
11070 N.Beograd

Tel:   011  3115 499
Mob: 064  6415 164
Fax : 011  2143 173         
email:  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

145. Marija Ademi Virag, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Molim primer knjizenja proizvodnje paralelno sa knjizenjem u finansijskom knjigovodstvu.
Preduzece se bavi proizvodnjom, prodajom iz veleprodaje i iz maloprodaje.
Opredelili smo se za knjizenje preko 134 sto se tice maloprodaje a ne preko konta 912.
Molim da mi kontirate promene za nabavku i utrosak materijala, prenos gotovih proizvoda u veleprodaju i knjizenje u maloprodaji .Hvala !!!!!!


144. Biljana Nikolic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Kolege,da li je neko radio M4 za radnike koji su bili na bolovanju-odrzavanje trudnoce 2014 godine i primali 35% zarade na tekuci racum obzirom da ne mozemo da dodjeme do dokumentacije koja bi bila merodavna za PIO

Tanja Gajic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Draga koleginice,

predavali smo  M4 po tom osnovu, ali za tih 35% obveznik podnosenja nije poslodavac , vec skupstina grada koja je i isplatilac naknade, ali i isplatilac poreskih obaveza.

Aleksandra Markovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

TRAŽI SE POTVRDA O ISPLATI IZ USTANOVE GDE JE PREDAVANO BOLOVANJE

NAMA SU TAKO UVAŽILI

Office, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Dobar dan. Od 01.januara 2014. godine izmenom clana 96.Zakona o zdravstvenom osiguranju, zaposlene trudnice za vreme bolovanja zbog odrzavanja trudnoce ostvaruju dodatni oblik zastite na teritoriji cele Republike, u vidu isplate razlike naknade od 35 % od utvrdjenog osnova, koji se isplacuje iz budzeta republike. Republicki fond zdravstvenog osiguranja ovaj iznos obracunava i uplacuje i dostavlja obrazac PPP-PD.

Zorka Karanovic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Objedinjena naplata izvod,  a prva dva meseca poreska uprava kartice

143. Maja,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Trebam pomoc!!!! Naime, lager vp-a se vodi po nabavoj ceni i njegova vrednost je 600.000,00 din, a promena glasi: prodato je robe u vrednosti od 50% za 800.000,00+PDV 20%. Da li neko moze da mi kaze kako da proknjizim ovu promenu? Hvala unapred

Ana Papac, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Knjižene bi glasilo:

1. duguje konto kupci 2040-analitika iznos od 960.000,00

potražuje konto 6040-Prihodi od prodaje robe na

domaćem tržištu iznos od 800.000,00 din.

potražuje konto 4700 - Obaveza za PDV po opštoj stopi

iznos od 160.000,00 din.

2. duguje konto 5010 - Nabvavna vrednost prodate robe

iznos od 300.000,oo din.

potražuje konto 1320 - Roba u prometu na veliko iznos od

300.000,00 din.

Branko Krneta, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Koleginice, pa sami ste rekli da ste 50 % robe prodali...znači 300.000 nosite na 501-na troškone NV robe...

800.000 knjižite na prihode na klasu 6 i + PDV za državu 160.000  na konto 470....

ovo je klasika bez NIVELACIJE...
pozdrav Branko

Fingroup, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Postovana,

501/131 za 300.000,00

204 duguje za 960.000,00

604 potrazuje za 800.000,00

470 potrazuje za 160.000,00

Fingroup d.o.o.
Preduzece za knjigovodstvo, finansije i konsalting
Bul.Zorana Djindjica 115/4
11070 N.Beograd

Tel:   011  3115 499
Mob: 064  6415 164
Fax : 011  2143 173         
email
Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Slavica Markovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Kao sto je napisala Ana

Pozdrav,
Slavica Markovic
BIRO ZA KNJIGOVODSTVENE USLUGE "EX TEMPORE"
BR.TEL: 011/3985-627
TR: 250-1440000965780-31
Borivoje Milosavljevic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
204 ................    960.000,00
604 ................                      800.000,00
470 ................                      160.000,00   (AKO JE OPSTA STOPA PDV 20%)
501 ................    300.000,00
132 ................                      300.000,00

Goran Garic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Ako sam dobro razumeo, prodato je pola lagera čija nabavna vrednost ukupno iznosi 600,000.00 dinara.
Knjiženje:
Duguje        kto 2040    960,000.00
Potražuje    kto 4700    160,000.00
Potražuje    kto 6040    800,000.00
Potražuje    kto 1320    300,000.00
Duguje        kto 5010    300,000.00
Pozdrav.
TREFF d.o.o.

Agencija Milovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Postovanje, necu da tvrdim da ja sve znam, ali ovu stvar bih proknjizio: konto 200 duguje za 960.000, 00, potrazuje 601 za 800.000,00 i 47 za 160.000,00 i drugi stav:  duguje 501 a potrazuje 132 za 300.000.00. Molim za Vas odgovor sta je forum proglasio za ispravno!

Sonja Nedeljkovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Ako je i preostali deo prodat po nabavnoj od 600.000 idete isto razduzujete501/1320 600.000,00 drugi stav 2020/ 6020= 600.000,00 i pdv 470

142. Ljiljana Stankovic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Moj komitent je uvezao polovno poutnicko vozilo iz Nemacke,za dalju prodaju.
Kaze da je prilikom carinjenja dao izjavu da je vozilo nabavljeno za dalju prodaju. Posto nije radjen uvoz za poznatog kupca,a ja izjavu nemam u prilogu,da li je za koriscenje ulaznog pdv-a,dovoljan Jci i racun od ino dobavljaca?
Moje misljenje je da Prilikom uvoza koristi  pdva,a kada nadje kupca i izda fakturu radim obracun izlaznog pdv-a,jer je to promet koji se oporezuje na isti nacin kao i promet bilo kojih drugih dobara. Da li sam u pravu?

Milan Lalic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Carina je prilikom uvoza automobila odredila osnovicu i iznos Pdv-a koji da bi bio odbiti mora biti i plaćen (ako je to uradio spediter za vas, kopiju njegovog izvoda morate imati). Problem je kod osnovice ako je mnogo uvećana, može se desiti da je ulazni pdv veći od izlaznog i u tom slučaju preporučuje da se odmah traži povraćaj (naravno ako ima potrebe za tim).
Dispub 05, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Da u pravu ste..

Grozda Vasilev, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Potpuno ste u pravu to je promet robe

pozdrav

Ivana Brajdic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

JA MISLIM DA, KNJIGOVODJA IVANA

 

Postovane kolege i posetioci , na linku ispod možete skinuti dosadašnja Vaša pitanja i odgovore:

Vaša pitanja i odgovori - presek sa 25.03.2015.

Vaša pitanja i odgovori - presek sa 15.01.2015.

Vaša pitanja i odgovori – presek sa 22.11.2013.