Pretraživanje

Do sad pregledano

Broj pregleda članka : 234475

Prijavljivanje korisnikaPDF Štampa El. pošta

Uvek postoje nedoumice u smislu tumačenja aktuelnih propisa i zakona. Ukoliko ste zainteresovani da pokrenete diskusiju ili da se uključite u postojeću, a sve u cilju razjašnjavanja pojedinih tema i dvosmislenosti, koje se često pojavljuju u propisima, nudimo Vam ovaj jednostavan forum. Veoma smo zainteresovani da čujemo razna mišljenja i tumačenja i na taj način našoj zajednici omogućimo kvalitetniju uslugu.

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

STRUČNA PITANJA NA FORUMU PORTALA VAŠ RAČUNOVOĐA MOGU POSTAVLJATI SAMO VLASNICI SAMOSTALNIH RAČUNOVODSTVENIH AGENCIJA/ FIRMI, KOJI SU PRIJAVLJENI NA SISTEM, ODNOSNO KOJI SU ČLANOVI I KORISNICI USLUGA PORTALA.

Više informacija na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .


Vaša stručna pitanja/Vaši odgovori i komentari


 

Odabrana pitanja i odgovori :

125. Dragan Barjaktarevic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Postovani,

Stvarno mi treba pomoc.

Treba mi tacan odgovor na sledece pitanje:

Firma koja ima sifru delatnosti 6820, Iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima ( u sistemu je pdv-a) ,  bi kupila direktno od druge firme- investitora, koja je takodje u sistemu Pdv-a, dva stana, san namerom da ih izdaje u zakup fizicki, ili privatnim licima.
Da li firma koja kupuje stanove ima  pravo na odbitni pdv,  jer bi ih I naravno platila sa uracunatim pdv od druge firme.

Vise ne znam koga da pitam, svaki knjigovodja drugacije govori...

U nadi da cete mi sto je moguce pre odgovoriti ( jedino mi je nada ostala) , puno Vas pozdravljam.

Dragan Pavlovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Potpuno nestrucan odgovor, nadam se da nece uneti vise zabuna nego koristi:

ako se ne varam, uslov za koriscenje ulaznog pdv je da kupljeno osnovno sredstvo sluzi u svrhu obavljnja registrovane delatnosti.  Vasa delatnost je iznajmljivanje, vi kupujete stan u tu svrhu, knjizite ga kao osnovno sredstvo, dakle zasto ne biste smeli koristiti pdv?

Ako nesto gresim u zakljucivanju, ispravite me molim vas.

Pozdrav,   Dejan

Slavica Markovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Po mom misljenju imate pravo da koristite odbitni pdv,  savet  pozovite kontakt centar poreske uprave telefon 0700 700 007

Izuzimanje od odbitka prethodnog poreza

Član 29.

Obveznik nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu:

1) nabavke, proizvodnje i uvoza putničkih automobila, motocikala, jahti, čamaca i vazduhoplova, objekata za smeštaj tih dobara, rezervnih delova, goriva i potrošnog materijala za njihove potrebe, kao i iznajmljivanja, održavanja, popravki i drugih usluga, koje su povezane sa korišćenjem ovih prevoznih sredstava;

2) izdataka za reprezentaciju obveznika;

3) nabavke ili uvoza tepiha, električnih aparata za domaćinstvo, televizijskih i radio prijemnika, umetničkih dela likovne i primenjene umetnosti i drugih ukrasnih predmeta, koji se koriste za opremanje administrativnih prostorija.

Izuzetno od stava 1. tačka 1) ovog člana, obveznik ima pravo na odbitak prethodnog poreza ako prevozna sredstva i druga dobra koristi isključivo za obavljanje delatnosti:

1) prometa i iznajmljivanja navedenih prevoznih sredstava i drugih dobara;

2) prevoza lica i dobara ili obuku vozača za upravljanje navedenim prevoznim sredstvima.
Pozdrav,
Slavica Markovic

 

 

Mirjana Stefanovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Obzirom da se stanovi kupuju u svrhu obavljanja delatnosti, što treba da se definiše i u kupoprodajnom ugovoru, može da se koristi prethodni pdv, s tim što Ugovori o izdavanju stanova fizičkim licima moraju da sadrže član o obavezi za porez na prihode, čiji je obveznik pravno lice, odnosno izdavalac stana.

Radojka Savanovic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Kada obveznik PDV nabavi stan za potrebe obavljanja delatnosti iznajmljivanja nepokretnosti i pri nabavci predmetnog stana opredeli da će stan koristiti za davanje u zakup fizičkim licima (po kojem osnovu nema pravo na odbitak prethodnog poreza), pa donese odluku da će predmetni stan koristiti za davanje u zakup pravnim licima, u tom slučaju obveznik PDV stiče pravo da, u poreskom periodu u kojem je doneo odluku da će stan koristiti za davanje u zakup pravnim licima, PDV koji mu je obračunat od strane obveznika PDV – prethodnog učesnika u prometu za prvi prenos prava raspolaganja na stanu odbije kao prethodni porez, pod uslovom da poseduje račun obveznika PDV – prethodnog učesnika u prometu, koji je izdat u skladu sa Zakonom. Pored toga, ako obveznik PDV prestane da ispunjava uslove za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza za predmetni stan u roku od deset godina od momenta prve upotrebe tog stana, dužan je da izvrši ispravku odbitka prethodnog poreza u skladu sa odredbama člana 32. Zakona i odredbama Pravilnika o utvrđivanju opreme i objekata za vršenje delatnosti i o načinu sprovođenja ispravke odbitka prethodnog poreza za opremu i objekte za vršenje delatnosti („Sl. glasnik RS“, br. 67/2005).“

Borivoje Milosavljevic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Postovani,
Ukoliko firma koja je u sistemu PDV-a kupuje stan od investitora koji je u sistemu PDV-a, kao prvi promet a bavi se izmedju ostalog i iznajmljivanjem sopstvenih nepokretnosti (ako je to sifra delatnosti firme ili je ista sifra upisana u osnivacki akt firme) IMA pravo na predhodni pdv samo u slucaju ako stanove izdaje drugom pravnom licu nebitno za koje svrhe. Znaci samo ako iznajmljuje pravnim licima (preduzecima ili radnjama) a ako izdaje fizickim licima ili kako kazete privatnim licima u tom slucaju nema pravo na predhodni PDV. Naravno mora da postoji ugovor o iznajmljivanju i da se na zakup obracunava pdv zakupcu.
Pozdrav, Bora.

Mišljenje Ministarstva finansija br. 413-00-2905/2010-04 od 05.10.2010. godine

124. Goca Rajevic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Ugovor o radu

Kako do 23. septembra moramo ispraviti ugovore interesuje me da li trebaju aneksi ,ili bi najjednostavnije bilo uraditi nove ugovore o radu za zaposlene koji su zasnovali radni odnos pre godinu ili vise. Hvala

Goran Garic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

To bi bilo najjednostavnije, ali to nije u skladu sa Zakonom o radu i ne dozvoljava inspekcija rada. Ugovor o radu sa nekim zaposlenim važi sve dok se ne otkaže iz nekog od razloga koji predviđa Zakon o radu. Izmene zakona i potreba da se već zaključeni ugovori usklađuju sa izmenama zakona, nisu razlog za raskid postojećih ugovora, pa se njihovo usklađivanje može izvršiti samo aneksom. Sve je to zamornije od zaključivanja novog ugovora koji je usklađen sa izmenjenim Zakonom o radu, ali na žalost nije zakonito, a u ostalom što bi nama računovođama bio život lakši, kada nam to nije u opisu posla koji radimo.

Za TREFF doo

Goran Garić

Ana Papac, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Mislim da bi bilo jednostavnije pripremiti nove ugovore.

 

 

Marijana Ciric, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Postovani, posto se mnogo toga menja ja mislim da je najbolje uraditi nove ugovore o radu.Tako predlaze i privredni savetnik u dvobroju 13-14. Pozzz od Maje iz Aktive pro!

Molim da mi neko pokaze stav za knjizenje uplacenih akontacija, kao i ukalkulisane poreze i doprinose koje preduzetnik placa tokom godine. A neto je, u stvari, razlika izmedju prihoda i rashoda i knjizi se na konto 3099(ostali oblici osnovnog kapitala), podize se koliko hocu,kad hocu i to bez poreza po odbitku!?

 

122. Suzana Golubovic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Privredno društvo nije od marta 2013.g. isplaćivalo doprinose i zarade radnicima, a trenutno je i u blokadi, vlasnik nije i dalje u mogućnosti da plaća obaveze po tom pitanju. PP i OPJ obrasci nisu podnošeni poreskoj upravi. Kakav je daljnji postupak, na koji način prijaviti obračunate doprinose za 2013.g. poreskoj upravi? Hvala!

S poštovanjem,

Suzana

Dragica Tomasevic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Porezi i doprinosi se prijavljuju elektronski bez obzira na godinu, samo što naznačite mesec  za koji vršite obračun
Pozdrav
Ivana Brajdic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Kod blokiranih racuna,isplata doprinosa putem cesije,tj preuzimanjem duga,a obracun se radi na ppp pd za sve zaostale mesece iz bilo kod perioda ,ako nisu predati od i opj

Janja Milosevic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Preko novih ppp pd prijava.
pozdrav.

Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Poštovana, mislim da niste u mogućnosti da sada predate obrasce.
jedini način je da tražite kancalarijsku kontrolu i da Vam
se Rešenjem PU stvori obaveza za zaostale doprinose.
pozdrav

121. Suzana Golubovic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

"Poštovane kolege, da li se knjigovodstvena dokumentacija čuva i kada je pravno lice brisano iz registra, i da li postoji neka alternativa ukoliko pravno lice nikako  nije u mogućnosti da obezbedi prostorije za čuvanje arhive? Da li se prilikom uništavanja arhive kojoj je prošao zakonski rok važenja mora angažovati Arhiv Srbije ili to može da odradi i i pravno lice uz zapisnik?"

Janja Milosevic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Regulisano Zakonom o racunovodstvu i reviziji, kao i Odlukom o cuvanju dokumentacije, koja je obavezan sastavni deo dokumentacije pri likvidaciji firme.
Pozdrav.

Branislav Palibrk , Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Dogovor sa Arhivom na lokalnom nivou

PROFIT PLUS 
Branislav Palibrk

120. Goca Rajevic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Sta znaci ovaj obrazqa ppsdo -sekundarne sirovine i da li se on popunjava za otkup od fizickih lica ili za izdate fakture ,nista mi nije jasno. Hvala.


119.  Goran Milunovic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Kupac je garderobu platio karticom,ali posle izvesnog vremena je reklamira.Ispravno je da se taj novac prebaci njoj na račun,medjutim ona tvrdi da prodavac nema prava da joj traži broj tekućeg računa i traži  da joj se povraćaj novca izvrši gotovinski. Ko je u pravu?


118. Radmila Grujic,  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Kako se računa naknada za trudničko ukoliko zaposlena trudnica nakon mesec dana rada ode na trudničko bolovanje, a kako kada nakon tog ode na porodiljsko? Koja su prava trudnice, a šta je obaveza poslodavca kako bi je ispoštovali i pravilno uradili obračun. Hvala.

Janja Milosevic, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Clan 32., 87 i 88. Zakona o zdrav. osiguranju. Prvih 30 dana uvek placa poslodavac.
Gordana Knjigovodstvo, Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Svaka zaposlena osoba ima pravo na bolovanje. Tako da se prvih 30 dana od otvaranja bolovanja obracunava i isplacuje na teret poslodavca a nakon 31 dana ide na teret republickog fonda za zdrastveno osiguranje. Obaveza poslodavca je da svim zaposlenima isplati zaradu. Stoga trudnica sa doznakom od lekara ( od 31. dana bolovanja ) i izvestajem lekaske komisije podnosi zahtev za naknadu bolovanja ( uz prilaganje drugih dokaza ) republickom fondu za zdrastveno osiguranje.

 

 


Postovane kolege i posetioci , na linku ispod možete skinuti dosadašnja Vaša pitanja i odgovore:

Vaša pitanja i odgovori – presek sa 22.11.2013.